donderdag, 26 november 2009

Rondhangen

Hangen in Dirk-Jan stijl...

‘sMiddags tijdens de PvdA Breda Dag van de Wijkveiligheid had ik een gesprek met Joyce en Katja van het Samen Er Tegenaan (SET) team van Surplus Welzijn.

Het SET-team heeft 2 doelen: ze wordt ingeschakeld bij (hang)jongerenoverlast (mits geen criminaliteit) én doet aan individuele hulpverlening (het zgn contactteam). In het eerste geval werken ze bemiddelend en/of als intermediair (tussen wijkagenten, jongerenwerkers, jongeren en wijkbewoners). Ze wijzen de jongeren er op dat ze overlast veroorzaken – vaak realiseren ze zich dat niet! – en ze brengen de buurtbewoners met hangjongeren in contact. Vaak is wederzijds begrip al voldoende om de overlast te verminderen of te laten verdwijnen. Soms wordt er samen met jongeren gekeken of er een alternatief is, zoals een openstelling van een jongerencentrum of wordt er een overdekte hangplek gecreeëerd (zoals gisteren nog bij de Scheldestraat).

De individuele hulpverlening gebeurt vaak vanuit het PCO overleg van het Veiligheidshuis. Daar ‘krijgen’ ze vaak de jongeren, die nog niet urgent genoeg zijn voor andere instanties zoals jeugdzorg, of waarvoor nog geen concrete hulpvraag bestaat. Aangezien het contactteam niet gebonden is aan protocollen, kunnen ze preventief in actie komen. Ze gaan op huisbezoek en maken de jongeren ‘warm’ voor hulp. Als advies aan de PvdA gaven ze mee: Kom los van de protocollen en doe wat nodig is! Onderneem preventief actie, zonder directe hulpvraag.

Aangezien jongeren overdag niet hangen – als het goed is zitten ze op school of op hun werk – kon ik niet mee het veld in. Dat heb ik vanavond wel gedaan. Als onderdeel van een (verlengde) pilot in samenwerking met de politie, wordt het SET-team op dinsdag- en donderdag ingeschakeld om op (jongeren)overlast meldingen af te gaan, in plaats van de agenten. Normaal gebeurd dit op de scooter, maar vanwege het weer werd vanavond de auto genomen. Gelukkig, want ik heb sinds halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw niet meer op een scooter gereden…

Er waren geen overlastmeldingen, dus hebben we enkele bekende hangplaatsen bezocht – maar het werd als snel duidelijk dat het vanwege de stortregen een rustige avond zou gaan worden. Tijdens de rit vertelden Joost en Lieneke meer over de werkwijze van SET, de netwerken die ze gebruiken en de korte lijnen met bijvoorbeeld gebiedsbeheerders, wijkagenten en het straatteam van Novadic Kentron. Daarna zijn we naar Jongerencentrum Galaxy in de Haagse Beemden gegaan – voor een bakje koffie én om meer te horen over het autocrossproject dat daar door en met bezoekers van het jongerencentrum is opgezet.

Weer terug op het Surplus-kantoor heb ik Joost en Lieneke bedankt voor de interessante avond. Meteen werd ik uitgenodigd om in de zomer nog een keer mee op pad te gaan: “Dan is het een stuk drukker buiten!” Staat genoteerd!

ps. Lees hier meer over 10 jaar SET.

Tags:

Leave a Reply