woensdag, 05 mei 2010

Bye bye Blogger, Hello WordPress!

Bye bye Blogger, Hello WordPress

Nu ben ik hier wel eens vaker een tijdje stil, maar dat ligt meestal aan mijzelf. Zo heb ik het regelmatig te druk om te bloggen, dan weer is mijn leven te saai om over te bloggen en – ik geef het toe – ook Twitter is killing voor een blog (waarom zwoegen aan een inhoudelijk stuk, als je het ‘du moment’ ook in 140 tekens de wereld in kunt slingeren, nietwaar?)

Deze maand lag het niet aan mij, maar – en dat is voor mij als ware digiholic zwaar om te moeten erkennen – aan de achterliggende techniek. Toen ik begin 2004 mijn eerste aarzelende schreden in de wondere wereld van het bloggen zette, deed ik dat via Blogger, ftp’end naar mijn eigen domein. En dat ging jaren goed. Ondertussen kwamen er betere, gavere CMS systemen op de markt, maar 1: ik was lui en 2: waarom iets wijzigen waar je je lekker bij voelt?

Tot Blogger.com enkele maanden geleden plompverloren meldde dat de FTP-functie eruit gegooid werd per 1 mei. De schrik sloeg me om het hart! Nee! Verandering is eng! Na de eerste schok, onderzocht ik mijn opties. Ik kon overgaan naar een blogspot (“dat is voor simpele zielen”) of mijn domein dedicated laten hosten ergens in de ongrijpbare krochten van het Google imperium. Aangezien ik graag wil weten waar mijn blog woont, besloot ik met pijn in mijn hart afscheid te nemen van Blogger en over te stappen naar WordPress.

Ik zal u niet vermoeien met de technische details, maar de afgelopen maand heb ik, samen met MijnHelpdesk a.k.a. MijnLief tussen alle drukke bedrijven door 6 jaar blog-lief-en-leed gebackupt, geconverteerd en ge├»mporteerd. Koekie. Het grootste issue bleek mijn CSS – voor al u niet-nerds: het uiterlijk van dit weblog. Zes jaar scripten, codes invoegen, widgets etcetera zorgde voor een ware warboel aan semantische chaos, waar Windowsprogrammeurs nog een puntje aan konden zuigen. Denk aan opmerkingen als: “Waar dient deze code voor?” “Geen idee, maar laat maar gewoon staan…”

Om een lang verhaal kort te maken: de ergste puinhopen zijn geruimd en ik ben over. Er zitten nog wat onverklaarbare verschijnselen in, die zich met name manifesteren in Firefox. Ook verwijzen alle interne links naar niets meer (sorry), en er is vast nog meer fout gegaan. So be it. Het belangrijkste is: ik blog, dus ik ben!

Laat u het me even weten – per mail of in de comments-, als u merkt dat iets niet werkt of misgaat?

Tags:

Leave a Reply