donderdag, 30 april 2009

Oranjebitter

Ik heb er geen woorden voor. Wat als een feestelijke dag begon, werd na 11.52 uur opeens een dramatische.

Het nieuws over het ongeluk – of de aanslag – in Apeldoorn sijpelde binnen vlak na de traditionele bijeenkomst met alle Bredase gedecoreerden. Zo sta je aan de oranjebitter, zo zit je verbijsterd voor de TV in de fractiekamer. Geschokt zag ik hoe de zwarte auto rakelings de bus met de koninklijke familie passeerde, in de achtergrond mensen die als lappenpoppen door de lucht vlogen, en tot stilstand kwam tegen de Naald. Onthutst fietste ik naar huis.

Op de bank heb ik nog meer nieuws gekeken. Zapte van Nederland 1, naar RTLZ en weer terug. “Koninginnedag is haar onschuld kwijt”, zei een verslaggever, en zo voelde het voor mij ook. Rond half 3 vroeg MijnLief of we nog in de stad in gingen. Ik stond in tweestrijd. Aan de ene kant vond ik dat ik uit piëteit met de slachtoffers niet kón feestvieren, aan de andere kant was er juist het sterke gevoel dat één man onze Koninginnedag niet kapot mocht maken.
Uiteindelijk zijn we toch naar het Valkenberg gegaan. Met vrienden – en hun kinders – op een kleedje in het gras. Gepraat over de gebeurtenissen. Om ons heen leek het drukker dan voorgaande jaren, alsof méér mensen wilden laten zien dat niemand aan Koninginnedag mocht komen. Af en toe liep ik naar de tv die iemand had aangesloten, om het laatste nieuws te zien. Uiteindelijk werd het zelfs onverwacht – misschien wel ongepast? – gezellig. Om half 7 zijn we naar huis gegaan. De Grote Markt stond nog bomvol feestvierders.

Update @ 01/05/2009: Vanwege de gebeurtenissen in Apeldoorn heeft de landelijke PvdA besloten om alle 1 mei-vieringen af te gelasten. Ook de viering in Breda gaat dus niet door.

Tags:

Leave a Reply