woensdag, 25 maart 2009

Klimaatdebat

Eén inspreker, die voorafgaand aan het agendapunt over het Uitvoeringsprogramma Klimaat 2009-2012 de klimaatscepsis verwoordt, en prompt lijkt het hele Bredase klimaatbeleid op losse schroeven te staan. Cees van Gurp betoogde namens de Klimaatstudiegroep Breda dat met het klimaat niets aan de hand is en dat het een leugen is dat CO2 een gevaarlijk, milieuvervuilend broeikasgas is.
Zucht. Niet weer

Deze mening was voor mij – en Groen Links – niet nieuw, maar voor een groot deel van raadscommissie Milieu en Mobiliteit blijkbaar wel. Zij lieten zich imponeren door de lawine van namen, rapporten en getallen. Het CDA, maar ook de VVD, Leefbaar Breda, SP en Breda’97 kregen, de een wat meer dan de ander, het gevoel dat de klimaatproblemen misschien wel toch eens van een andere kant moeten worden bekeken. Dat verwonderde mij ten zeerste, want de raad heeft nota bene zelf in december 2008 de onderliggende Klimaatvisie vastgesteld. De mening die Dhr van Gurp nu verkondigde is tijdens die behandeling met verve door Dhr van Overveld (VVD) verwoord. Toen had hij geen medestanders. Nu blijbaar wel. Toen ik Dhr Bergkamp (CDA) hiermee confronteerde, antwoordde hij:”Als Van Overveld zoiets zegt, neem ik dat wat minder serieus, dan wanneer de heer Van Gurp dat doet”. Tss. Daarna werd zelfs de suggestie gedaan om Dhr van Gurp een presentatie te laten geven aan de commissie! Groen-Links gaf aan – met ondersteuning van de PvdA – daar absoluut geen behoeft aan te hebben of dan graag ook deskundigen van het ‘andere kamp’ uit te willen nodigen. Uiteindelijk is de suggestie voor een presentatie in wat voor vorm dan ook niet overgenomen. Gelukkig.

Na deze, in mijn ogen, overbodige – want: te laat en eenzijdig – discussie over CO2, behandelden we het langverwachte Uitvoeringsprogramma Klimaat 2009-2012. Volgens de PvdA is het juist nu de goede tijd om te investeren in het klimaat! Niet alleen omdat we vinden dat een beter klimaat bij jezelf – dus bij Breda – begint, maar ook omdat de aanpak van het klimaatprobleem stimuleringsmogelijkheden biedt voor de aanpak van de economische crisis. We zien in dit ambitieuze uitvoeringsprogramma mogelijkheden om en aantal projecten naar voren te halen of te verbreden. Projecten die het klimaat verbeteren, mensen aan het werk houden en de koopkracht verbeteren en. Noem het een lokale Green New Deal. We gaven aan dat we hierbij dachten aan energiebesparende maatregelen in alle bestaande Bredase huurwoningen, op korte termijn, zoals we al bij de behandeling van de klimaatnota hebben gevraagd, en niet alleen in Heuvel en de Hoge Vucht.

Het was verleidelijk om vervolgens elk van de 53 projecten(voor 2009 alleen !) te behandelen, maar we hebben het gelaten bij een aantal hoofdlijnen van het ambitieuze en innovatieve programma:

Allereerst over de Duurzame Overheid (DO): De PvdA weet dat de gemeente het goede voorbeeld geeft, en dat juichen we toe, maar vind Breda de klimaatambities van Breda duidelijk zichtbaar moet maken voor de Bredanaars.
Met betrekking tot Duurzame Energie (DE) geeft de Gemeente aan dat men wil inzetten op Windenergie, terwijl uit onderzoek uit 2006 bleek dat er op Bredaas grondgebied geen andere locaties voor windmolens mogelijk waren dan Hazeldonk en Nieuwveer. We waren benieuwd hoe (en waar) deze ambitie dan gerealiseerd gaat worden. Daarnaast hebben we meegegeven dat Geothermie ook een aantrekkelijke optie kan zijn bij nieuwbouwprojecten, en zelfs op lange termijn de stadsverwarming zou kunnen voeden, want zelfs de Amercentrale heeft niet het eeuwige leven.
Schone en zuinige mobileit (MO) gaat de PvdA aan het hart en we kunnen niet anders dan deze projecten toejuichen: fietsprijzen, fietsplatforms, een voetgangersplan…

Als laatste hebben we aangegeven dat de PvdA zich realiseert, dat er hoge investeringskosten gepaard gaan met inzet voor duurzaamheid, maar dat dit zich op lange termijn terugbetaalt. Er is dekking voor 2009, en wij gaan ervan uit dat het college ook voor de komende jaren de financering rond gaat krijgen. We sloten af met de opmerking dat er nu wat ons betreft genoeg over het klimaat gepraat was, en dat het nu tijd werd om de handen uit de mouwen te steken!

Groen-Links sloot zich van harte aan bij ons betoog. de overige partijen hadden weinig inhoudelijke opmerkingen en gingen vooral in op de financiën. Zij zagen dat er voor 2010 en de jaren daarna nog geen dekking was.

Wethouder Willems dankte ons voor de complimenten en zegde toe dat hij de inspanningen van de Gemeente zichtbaarder zouden maken voor de Bredanaars. Daarnaast legde hij uit, dat het naar voren halen van energiebesparening in huurwoningen niet mogelijk was, maar dat hij er alles aan doet om dit project geen vertraging te laten oplopen in het huidige economische klimaat. Hij gaf aan dat er inderdaad op Bredaas grondgebied geen locaties voor windmolens meer zijn, maar dat hij een overeenkomst heeft gesloten, om met enkele West-Brabantse gemeenten gezamenlijk een windmolenparkje te realiseren. Ten slotte legde hij uit, dat dit programma voor 2009 was en dat er vanaf nu jaarlijks een uitvoeringsprogramma zal komen met daarin de financiële dekking voor dat jaar. De PvdA is tevreden met de uitleg en antwoorden van de wethouder.

Hoewel er na het verhaal van de inspreker twijfels waren gerezen over de rol van CO2 bij klimaatverandering, bleek uiteindelijk de hele commissie het toch wel eens over het Uitvoeringsprogramma: Gewoon uitvoeren!

Leest ook het artikel in BN/deStem.

Update @ 26/03/2009: Een pittige analyse in BN/deStem over de klimaatdiscussie in de commissie!

Tags: ,

One Response to “Klimaatdebat”

 1. stijlborstel zegt:

  First of all I would like to say superb blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before
  writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out there.
  I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to
  figure out how to begin. Any ideas or tips? Many thanks!

Leave a Reply