dinsdag, 03 maart 2009

Collecteren Buiten spelen

Jantje rules!Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, volgens een zich herhalend script. Mijn vader vraagt me – telefonisch, per mail, in levende lijve – in het laatste weekend van februari: “Doe je weer mee?”. Waarop ik me elk jaar afvraag: “Waarmee?”. “Collecte voor Jantje Beton“, meestal gevolgd door een zucht van vaders kant. “Oh, ja, eerste week van maart. Wacht ik pak mijn agenda”, altijd gevolgd door gerommel. “Dinsdag?”. “Kun je woensdag ook?”. “Nee, alleen dinsdag”. “Ik zie je dan!”

En dan loop je op een dinsdagavond met een groepje door een wijk. Van deur naar deur. Aanbellen. Gewapend met collectebus en een glimlach. Want ongeacht of mensen open doen – je wil niet weten hoeveel mensen thuis zijn, en je ziet ze zitten!, maar niet open doen – of geld geven – geloof me, ik heb alle excuses al een keer gehoord – collecteren is gewoon leuk. Vaak krijg je leuke reacties (“Wat leuk dat Jantje nog bestaat, daar heb ik heel vroeger nog voor gecollecteerd”), boeiende gesprekken, al het kleingeld in huis (“Heb jij nog wat in je portemonnee?!”) of gewoon een gift en een glimlach. Wat voor mij ook meespeelt, is dat ik persoonlijk Jantje Beton één van de sympathiekere goede doelen vindt. Buiten spelen, dat gunnen we toch alle kinderen? (en volwassenen, zeker met het weer van afgelopen weekend, ik blijf hopen dat de lente snel terug is, maar dit alles ter zijde.)

Aan het eind van de avond – niet later dan half 9, want dan doet echt niemand meer open – zit mijn collectebus goed vol. Voldaan geef ik hem terug aan pa. Volgend jaar weer – al zal pa me daar gewoon weer aan moeten herinneren ;-)

ps. Mochten jullie nu géén enthousiaste collectant voor Jantje Beton aan de deur hebben gehad: je kunt ook online doneren!

En voor wie niet weet wat Jantje Beton doet:

Jantje Beton komt op voor de speelkansen van alle kinderen in Nederland. Als kinderen spelen hebben ze niet alleen plezier, ze doen ook allerlei ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Daarom bedenkt, financiert en organiseert Jantje Beton projecten om kinderen samen te laten spelen. Want samen spelen is leren samenleven.
Jantje Beton zet zich op allerlei niveaus in voor kinderen. Bijvoorbeeld door zich hard te maken voor een wet die gemeenten voorschrijft hoeveel ruimte zij minimaal moeten bestemmen voor speelruimte. Of door overleg met andere organisaties, bedrijven en de politiek. Maar ook onderzoek mogelijk maken, partijen samen brengen en stimuleren van beter jeugdbeleid maakt Jantje Beton de belangenbehartiger van kinderen en hun recht op spelen.

Tags:

Leave a Reply