vrijdag, 13 februari 2009

Stadsverwarming

In tegenstelling tot het weer, was het in de politiek een warm en energiek weekje… Gisteravond bespraken we in de Gemeenteraad – als enige agendapunt – het initiatiefvoorstel van van CDA-raadslid Erkal Ücerler. Daarin stond dat de wethouder naar de rechter moet stappen om Bredanaars te helpen, die vinden dat ze te veel voor hun stadsverwarming hebben betaald. Ook zou er een zogenoemde ‘stuitingsbrief’ naar Essent moeten worden gestuurd, zodat eventuele schadeclaims niet verjaren.

Dit initiatiefvoorstel kwam voor ons niet als een verrassing. We hadden dit onderwerp in de commissie Milieu en Mobiliteit van vorige week ook behandeld. Daarin had mijn collega Frans Szablewski betoogd dat we absoluut willen dat gebruikers van stadsverwarming niet meer dan anders betalen, maar dat we mensen niet blij willen maken met een dode mus – de belofte dat men geld terug krijgt – en dat we de uitvoering van de warmtewet afwachten. Daarnaast vroeg Frans de wethouder wat er is gebeurd met de toezegging aan de PvdA-fractie van ruim een jaar geleden om hulp te bieden aan het comité Woekerwarmte en andere bewoners of comités. Ook wilden we weten of, indien blijkt dat de Essent terugbetaalt tot 1 januari 2007, de gemeente hulp wil bieden bij terugvordering van voor die datum. We vroegen ons af hoe de wethouder tegen de stuitingsbrief aan keek. In het geval van een simpele administratieve handeling zouden we voor zijn.

De wethouder antwoordde dat de Gemeente, zoals toegezegd is, steun biedt aan de bewoners, maar ze niet vertegenwoordigt.

Elke keer blijkt bij behandeling van geschillen dat het tarief volgens het NMDA principe correct is vastgesteld. Er is contact met Essent gezocht en er is per brief uitgelegd wat er aan de orde is geweest. Hieruit blijkt opnieuw dat Essent zich houdt aan de afspraken van 1986 wat betreft de aansluitbijdrage (niet langer dan 30 jaar). Wat vroeger wijkverwarming was valt niet onder de afspraken. Per aansluiting wordt uitgezocht wanneer de termijn afloopt. De Warmtewet (die nog door de Eerste Kamer moet) schept duidelijkheid, met terugwerkende kracht tot 2007). Alles van voor 2007 wordt volgens de dan geldende wetgeving toegepast (en dat is het Energienettarief).
Het NMDA principe is volgens uitspraken correct toegepast; het is daarom lastig een stuitingsbrief te schrijven als er geen conflict is; vorige klachten zijn voldoende afgehandeld; er is geen juridische bron voor stuiting. Wel kan -zoals hier ook vanavond is gevraagd aan Essent- aan Essent verzocht worden om klachten serieus te nemen. Uiteraard zullen we ons op een uitspraak van de zaak in Almere beraden.
De warmtewet stelt tarieven vast volgens de nieuwe systematiek; over de tarieven daarvòòr worden geen uitspraak gedaan.

Voor onze fractie was dit antwoord voldoende, ook omdat eerder die avond een vertegenwoordiger van Essent had gemeld, bewoners te informeren wanneer hun termijn voor het betalen van de aansluitbijdrage afliep én toezegde dat indien Essent in de periode voor januari 2007 fouten gemaakt heeft in de toepassing van het toen heersende tarief, dat volgens de regels te repareren. We hebben er vertrouwen in dat de wethouder er alles aan zal doen om mensen te steunen. Wel riepen we in de commissie de wethouder op een stuitingsbrief te sturen onder het motto “baat het niet dan schaat het niet”.

In de loop van afgelopen week ontvingen we een brief, waarin de wethouder nog een aantal zaken toelichtte. Ook meldde hij, dat er geen recht is waarop de gemeente een stuitingsbrief zou kunnen schrijven aangezien er geen geschil met Essent is.

Om een lang verhaal kort te maken: in de raad deed wethouder Wilbert Willems nogmaals de toezegging, dat hij op zal komen voor mensen die een conflict hebben met energieleverancier Essent over de tarieven voor stadsverwarming. Daarnaast liet hij weten, dat hij zich niet geroepen voelt om tot actie over te gaan, omdat de gemeente Breda ‘geen conflict’ heeft met Essent.

Na deze beantwoording vroeg het CDA een schorsing aan en trok daarna zijn voorstel in, omdat ook zij eindelijk overtuigd waren van de inzet van de wethouder.

Natuurlijk blijft de PvdA de stadsverwarmingsgebruikers steunen en mocht er toch iets mis gaan, dan trekken we weer aan de bel!

Lees ook het artikel in BN/deStem.

Tags: ,

One Response to “Stadsverwarming”

  1. Whats up very nice website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally?I’m happy to find numerous helpful information here in the submit, we’d like work out extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

Leave a Reply