vrijdag, 06 februari 2009

Oma

Oma is verhuisd. Voor de vierde keer in 95 levensjaren – de laatse keer was 67 jaar geleden. Na een val in huis, met als gevolg een lelijk gebroken heup, zat ze al even in een verpleegtehuis. Met z’n vieren op een kamer, allemaal van die ouwetjes – Oma’s woorden! -, en niemand die Pauw & Witteman keek. Roken mocht in een slecht geventileerde rookruimte in een andere vleugel. Oma had het er zeker niet slecht, maar echt naar haar zin ook niet. Het liefst wilde ze terug naar huis.
Helaas was het de kinderen al snel duidelijk dat ze ├ęcht niet meer alleen thuis kon blijven wonen, maar ze lieten Oma zelf het besluit nemen. Het liefst had Oma tussen 6 planken het huis waar zo lang gelukkig was met Opa verlaten, maar ze hakte twee weken geleden zelf de knoop door.
Oma zit nu in een verzorgingstehuis, op haar eigen kamer. Ze heeft haar eigen dressoir mee, haar eetkamerhoek, haar lievelingsstoel, al onze kopjes en haar eigen TV. Ze kan weer lekker Pauw & Witteman kijken, en op haar kamer roken. Ze zit er eigenlijk heel tevreden, maar het is toch anders dan thuis. Maar als ik op woensdagavond aan de tafel in de ‘voorkamer’ met Oma koffie drink, sigaretjes rook en we over van alles en nog wat praten, voelt het al bijna weer vertrouwd!

Tags:

Leave a Reply