vrijdag, 23 januari 2009

Cultuur in de Nacht

Cultuurnacht Breda 2009

Goed voorbeid begin ik aan de eerste Bredase Cultuurnacht. Het programma heb ik al bestudeerd op internet en de route is uitgestippeld. De kerk – natuurlijk begin ik bij de Grote Kerk. Stipt om 7 uur koop ik mijn passepartout: een light stick aan een koortje voor om je nek. In het halfduister, ondersteund door prachtige orgelklanken, kijk ik ademloos naar het visuele spektakel. Het orgel stort in, verbrandt, herrijst en verdwijnt weer. Wow. Ik geniet nog even na en spring op de fiets naar de Geus. Op de Grote Markt kom ik wethouder Willems tegen! “Wat is het leuk, wat is het druk en ik fiets wel met licht aan, maar de dynamo moet nog opladen. Ik moet weer door. Dag!”. Bij uitgeverij de Geus lezen dichters voor uit eigen werk. Yvonne Né met haar aparte waarnemingen, de Vlaamse Geert Ooms over de Raaf, de Wilg en de Regen… Ik applaudiseer en kijk naar de klok. O jee is het al zo laat? Snel sta ik op. Hop! Naar de Vlaszak. Hé, techno bij de Bieb, dat staat niet in het programma? Ik voel me net op Awakenings: de beelden en muziek die elkaar aanvullen, versterken. Niet te lang genieten, door moet ik! Overal zie ik mensen met de groengeel oplichtende staafjes om hun nek. Ik zie bekenden, met dezelfde blik in hun ogen: zoveel te zien in zo weinig tijd. De vervreemdende etalagekunst bij VAK, het ontspannen plezier in de Wasserette, drukte in het Graphic Design Museum. Het is al tegen tienen als ik naar de MustSee fiets. Daar zie ik een voorproefje voor het Bredase Filmfestival. Daarna door naar de Para voor Cubaanse Klanken. Oh, wat een nacht! Om 11 uur plof ik moe op de bank. Ja, ik wilde nog naar de Bieb, en het Chassé, maar ik ben op. Een superdruk programma, en nog heb ik niet alles gezien. Oh, nee, ik zou nog naar de Stilte. Het is nog niet te laat, zal ik..?

Tags: ,

Leave a Reply