zaterdag, 03 januari 2009

Goedemorgen!

Goedemorgen!

Zaterdagochtend kwart voor 9. Telefoon. Ma. “Wat sta je leuk op de foto in de krant! Tante Henny belde vanmorgen op om het te vertellen, want wij hadden de krant nog niet… ” Foto? Krant? O ja, gisteren Nieuwjaarsreceptie in de Grote Kerk. En een verslaggever die me vroeg wat ik zou willen in 2009 als ik al mijn verbeelding mocht gebruiken. Dat voedselbanken overbodig worden. Dat iedereen een goed leven heeft, sociaal en in vrede. Overal fietspaden in Breda. En voor mezelf? Een grote boerderij midden op de Grote Markt, zei ik lachend. Tja, verbeelding is prachtig. Nog even proostend op de foto…
“Dank je mama, voor je belletje! Ik moet nog ff wat dingen voor pa kopieëren, tot vanavond.”
Half 11. Snel even de krant uit de brievenbus halen. Goedemorgen! De krant valt bijna uit mijn handen van schrik. “Breda toost op 2009” lees ik. Daaronder glimlacht mijn eigen hoofd me bijna een halve tabloid vol toe. Leuke foto? Grote foto! Ik dacht dat ik op een klein foto’tje ergens in het midden van een katern zou staan, misschien tussen allerlei anderen? (Zoals op pagina 26/27 dus… ) En dan het bijschrift: “Gevraagd naar haar ‘verbeelde’ toekomst wil ze het liefst een eigen huis, midden op de Grote Markt.” En dat als sociaal-democrate, wat zal men niet van me denken?! Enigszins beschroomd en met een pet op ga ik naar buiten.
2 uur ‘smiddags, achter de starttafel bij de Oliebollenwandeltocht. Minstens 30 mensen hebben me gemeld dat het een leuke foto is. In het begin verdedigde ik mezelf, en zei dat ik ook vrede en een sociale maatschappij had gewenst, maar dat dat niet in de krant stond. Maar nadat verschillende mensen mij meldden, dat ze het een leuke droom vonden, dat ze me kennen en weten wat ik de wereld toe wens en dat ze eigenlijk ook een eigen boerderij midden op de Grote Markt willen, ben ik daar maar mee opgehouden. Het is ook eigenlijk gewoon een leuke foto…
Tegen 4-en, bij kiosk Van Dongen op het Van Coothplein. Mijn hoofd glimlacht me vanaf een stapel kranten toe. “Leuke foto”, zegt de dame achter de toonbank. “Drie rood, één blauw?” En draait zich om richting de sigaretten.

Ik wens u allen een boerderij midden op de Grote Markt toe, en daarnaast veel verbeelding, liefde, vrede, solidariteit, duurzaamheid en emancipatie in 2009!

Tags: , ,

Leave a Reply