vrijdag, 02 januari 2009

Een nieuwe tijd is aangebroken

U realiseert het zich misschien niet, maar u bent niet alleen een nieuw jaar, maar ook geruisloos een nieuw geologisch tijdperk ingegaan:

De invloed van de mens op het aardoppervlak is zo groot geworden dat daardoor een nieuw tijdperk is aangebroken, het antropoceen. Tot die vaststelling kwam een team van de Geological Society of London na bestudering van veranderingen in afzettingspatronen, de koolstofkringloop en de flora en fauna op aarde. Door de industrialisering is het landschap volgens de geologen zo ingrijpend veranderd dat het holoceen als voorbij moet worden beschouwd. (bron)

Al in februari 2008 publiceerde het team een arikel hierover in de GSA today – maar wat zijn nou 11 maanden op de geologische tijdschaal? Het begin van het Antropoceen wordt gesitueerd rond 1815, maar een officiële ‘Golden Spike‘ is er nog niet. Ik voorzie alleen één klein probleempje: moeten alle kwartair geologen en fysisch geografen nu met terugwerkende kracht hun data en artikelen corrigeren?

Tags:

Leave a Reply