zaterdag, 21 juni 2008

Raar werk

Vanmorgen was ik bij de open dag van Multifunctioneel Dienstencentrum ‘t IJ: een plek waar je hoopt zelf nooit terecht te komen, maar waar je wel nieuwsgierig naar bent. De Stichting Maatschappelijke Opvang Breda e.o. biedt hier personen die dak- of thuisloos zijn ‘bed, bad en brood’ en naast ondersteunende ook activerende begeleiding. De medewerkers proberen samen met de cliënt de levensomstandigheden te verbeteren en (opnieuw) het gevoel van eigenwaarde te herstellen en functionele en sociale relaties op te bouwen.
Na een rondleiding langs de slaapkamers, de recreatieruimte en de gebruikersruimtes – waar men in een rustige omgeving, zo hygiënisch mogelijk, onder toezicht van Novadic Kentron de ZELF meegebrachte drugs of alcohol kan gebruiken – stonden we nog enigszins onder de indruk buiten in de plots wel heel felle zon. Tegenover ons stond een volgende groep ongeduldig te trappelen om naar binnen te mogen. Niet omdat ze ook een rondleiding wilden, maar omdat de gebruikersruimte voor onze rondleiding een uur gesloten was geweest…
Vanmiddag dronk ik een rosétje en prikte ik een vorkje in de VIP-lounge bij Breda Hippique. We keuvelden wat over de paarden, het afgelopen Kadernotadebat, het weer, het EK…
Het contrast tussen ochtend en middag is zelden zo groot geweest…

Tags:

Leave a Reply