zondag, 01 juni 2008

Een half jaar Nachtnet Breda

“Oppassen geblasen als de Nachttrein binnenrolt” kopte de krant gisteren. Een groot artikel over de overlast van dronken nachtnetreizigers op station Breda.

Ik spreek niet tegen dat er negatieve bijeffecten zijn van de komst van het Nachtnet naar Breda – daar moeten absoluut maatregelen tegen genomen worden! – maar ik wil het eenzijdige verhaal nuanceren.

Ik heb mij, sinds mijn aantreden als raadslid, namens de PvdA-fractie in Breda ingezet voor de komst van het Nachtnet naar Breda. Ten eerste, omdat ik vond dat aansluiting op het NS Nachtnet paste binnen de ambities van Breda om een centrale functie te vervullen in West-Brabant. Daarnaast vind ik dat een stad als Breda ook ‘snachts per trein bereikbaar moest zijn – niet alleen voor bezoekers aan deze stad, maar ook voor Bredanaars die bijvoorbeeld in de vroege uren naar Eindhoven Airport of Schiphol moeten en voor mensen die naar een concert in 013 of een musical in Utrecht gaan en in de late uren terug willen kunnen.

Officiƫle cijfers zijn nog niet bekend, maar de de eerste berichten wijzen erop dat deze doelen grotendeels bereikt zijn. De meeste reacties zijn positief. In navolging van Brabant, worden ook in andere steden en provincies initiatieven ontplooid om ook daar aansluiting op Nachtnet te krijgen. Het Brabantse Nachtnet heeft zelfs een eigen Hyve!

Het is jammer dat de column van Leon Krijnen profetisch blijkt te zijn:

Ik vraag me af wat voor maatschappelijke fenomenen de nachttrein in de provincie op gaat leveren. Met Rotterdammers die in Brabant gaan stappen, is het net zoals met Marokkanen in het algemeen: een procent of vijf verpest het voor de rest en stigmatiseert daarmee een hele stad, een hele bevolkingsgroep.Je kunt erop wachten: terwijl hele hordes gezellig gaan stappen en zingend in de nachttrein op huis aangaan, zijn er een paar die aan de noodrem rukken, ruiten ingooien en perrons onderkotsen. Dat gedoe gaat breed uitgemeten worden, het blijkt onbetaalbaar, en de nachttrein ontspoort. Dat zou jammer zijn voor alle nachtuilen, dus probeer het gezellig te houden.

Tags: ,

Leave a Reply