zaterdag, 24 mei 2008

Comic Sans – een klaagzang

De opmerking van premier Balkenende tijdens Gehaktdag heeft me aan het denken gezet. Nederlanders zeuren en klagen, terwijl het volgens het kabinet in grote lijnen goed gaat met Nederland.*) Ergens is het wel logisch: als alles z’n gangetje gaat, ben je geneigd om te klagen over futiliteiten. Ook ik bezondig me wel hier wel eens aan. Sterker nog: ik ga het hieronder ook gewoon doen.

Ik erger me namelijk groen en geel aan overlijdingsadvertenties die in het lettertype Comic Sans worden gezet. Ik besef me terdege dat dit een persoonlijke keuze is van de overledene of de nabestaanden, en die keuze respecteer ik. Daarom schrijf ik ook geen brief op hoge poten aan de krant, of de belettering van overlijdingsadvertenties voortaan beperkt kan worden tot een statiger, stemmiger lettertype als Times New Roman, Georgia of Helvetica. Ik besef ook, dat er ergere dingen zijn, waar ik me druk over zou moeten maken. Maar minstens een keer per week, als ik de bewuste pagina in de krant open sla, slaat de ergernis vol toe.

go to bancomicsans.comIk ben zowieso absoluut geen voorstander van het gebruik van Comic Sans. En ik ben niet de enige. Het lettertype was dan ook niet bedoeld om gebruikt te worden als volwaardig lettertype. Microsoft had een kinderprogramma bedacht en men vond Times New Roman veel te zakelijk voor kinderen. Dus zocht men naar een vriendelijker letter. Speciaal voor deze toepassing is door Vincent Connare de Comic Sans ontworpen. Als het hierbij was gebreven, was deze klaagzang helemaal niet nodig geweest. Helaas werd Comic Sans een succes en toegevoegd aan het Windows 95 pakket…

Het klinkt misschien heel cru, maar ik kan dingen die gezet zijn in Comic Sans gewoon niet serieus nemen. Comic Sans hoort, zoals de naam al zegt, in comics. Of in kinderboekjes. Of op speelgoed. Niet in (sollicitatie) brieven, reclame uitingen en ZEKER NIET in overlijdensadvertenties!!!

Pfff, dit lucht op. Ik moest dit even uit mijn systeem. Ik ga me nu weer druk maken over belangrijke zaken zoals Birma, Tibet, de individualisering van de samenleving, het milieu en de Kadernota 2009.

*)Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn in dit land, er kunnen veel dingen nog beter en socialer. Ik zit niet zonder reden in de politiek!

Tags:

2 Responses to “Comic Sans – een klaagzang”

 1. It’s going to be end of mine day, however before ending
  I am reading this fantastic paragraph to increase my know-how.

 2. Admiring the hard work you put into your blog and in depth information you provide.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same outdated rehashed information. Excellent read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds
  to my Google account.

Leave a Reply