vrijdag, 07 december 2007

Treinfitness

Afgezien van af en toe een ‘klein stukje’ wandelen, doe ik niet aan sport. Toch blijf ik, ondanks mijn enorme eetlust, gewoon op gewicht – Ten minste, dat denk ik, want ik ben vermoedelijk een van de weinige vrouwen op deze planeet die niet eens een weegschaal in huis heeft. Broeken van jaren geleden passen nog gewoon goed – al draag ik ze nog maar weinig: ik wacht rustig af tot de flare jeans weer helemaal hip wordt. Mijn geheim? Geen ‘leg magic’ of ‘reduce fat fast’-pillen, maar treinfitness. Yep, you hear it: treinfitness.
De warming up bestaat uit een kwartiertje fietsen. Daarna train je de arm- en beenspieren en bouw je je conditie op door met vouwfiets en al de trap naar het perron op te rennen. Als je de vouwfiets opvouwt en de trein in tilt isoleer je die weinig gebruikte binnenkant van de bovenarmen. Vertraging, trein uitval of een onverwachte perronwijziging kunnen zorgen voor een zeer welkome extra trainingscyclus. Eigenlijk kun je de oefeningen in ieder model trein uitvoeren, maar ik heb een voorkeur voor de ICK, ook bekend als ‘die omgebouwde Duitse treinstellen met de 6-persoons coupés en de rottige deuren’. Elkeweg, in deze coupés zit je ‘smorgens om half 7 vaak alleen en dat fitnesst net wat ontspannender. Om de oefeningen uit te voeren heb je twee kranten nodig: een gratis blaadje en een echte. De gratis krant leg je op de stoel tegenover je, zodat je je voeten erop kunt leggen. De echte krant leest je tijdens het sporten. Beweeg 30 keer naar de krant en terug. Kijk daarna 30 keer links en rechts uit het raam. Tenslotte leg je je armen in je nek en beweeg je je ellebogen samen naar links en rechts, terwijl je in de spiegel boven de middelste stoel blijft kijken. Tip: zodra je een station nadert is het verstandig om een pauze in te lassen – de mensen op de perrons kunnen soms wat verbaasd kijken naar al die activiteit in de trein (al zag ik laatst op Delft een man zich staand opdrukken tegen de muur van een wachtruimten). Na nog wat arm-, been- en conditietraining door de trein te verlaten, de trap af te rennen en de fiets uit te vouwen, eindig je met een korte cooling down van een klein kwartier.
Ik voorspel dat treinfitness dé trend van 2008 wordt, en ik verwacht eigenlijk dat het een demonstratiesport zal zijn tijdens de komende Olympische Spelen

Tags: ,

Leave a Reply