zondag, 14 januari 2007

Al Gore vs Solly

Ik heb de film ‘An Inconvenient Truth’ gezien en ik was er van onder de indruk. Maar, hoewel Al Gore een goed verhaal heeft, toch ben ik het niet honderd procent met hem eens.

Natuurlijk is de opwarming van de aarde een probleem voor de mensheid, maar dat de stijging van de temperatuur alleen door de mens wordt veroorzaakt – puur door de uitstoot van CO2 – is niet onomstotelijk bewezen. Als geoloog durf ik zelfs te beweren dat we nog steeds op weg zijn naar een ijstijd, en dat deze kleine temperatuurstijging een natuurlijke schommeling is op een grotere curve, veroorzaakt door astronomische parameters. Salomon Kroonenberg legt dit helder uit in zijn boek ‘De menselijke maat’.

Het grootste probleem is, dat we ons eigen huis – de aarde – vervuilen, dat we onze koelkast plunderen en dat er geen gezellige huishoudster is die het zaakje weer opruimt en onze voorraad aan zal vullen. We moeten er voor zorgen dat we schoner gaan leven, rijden en produceren. Als Al Gore ervoor gezorgd heeft dat mensen weer nadenken over het milieu en hun (onze) eigen rol daarin, ben ik daar blij mee.

Ik hoop alleen dat mensen zich nu niet dood staren op alleen het klimaat, er zijn nog meer (milieu) problemen die niet sexy zijn. Soms luisteren mensen en politici alleen naar wat ze willen horen en sluiten ze zich af voor dingen die niet in hun straatje passen (de zgn cognitieve dissonantie).

Van een collega kreeg ik dit artikel doorgestuurd over cognitieve dissonatie – en dat toegespitst op geologie, politiek en mensen. Neem de tijd eens om dit artikel door te lezen, de andere kant van het verhaal te horen. Ik wacht jullie reacties af…

Tags:

Leave a Reply