woensdag, 08 november 2006

Strategisch stemmen?!

De peilingen laten zien dat de Partij van de Arbeid terugvalt ten opzichte van het CDA. Als oorzaak wordt genoemd dat mensen strategisch hun stem uit willen brengen, om zo een linkse coalitie mogelijk te maken. Dit zie je vooral in de enorme groei van het aantal zetels voor de SP.

Een mooie gedachte, al gaat deze strategie volgens mij niet werken. Zoals het er nu naar uit ziet, wint het CDA – jammer genoeg – de verkiezingen. Het is de gewoonte dat de grootste partij de coalitie onderhandelingen begint. En ik denk, dat zij als eerste met het VVD gaan praten – hun huidige coalitiepartner. Aangezien de CDA-VVD coalitie geen meerderheid heeft, zullen ze een derde partij uitnodigen. Dit zal eerder de Partij voor de Vrijheid (Groep Wilders) zijn, of de ChristenUnie, dan de SP. Zitten we wéér vier jaar vast aan een centrum-rechts liberale regering – met een strategisch gekozen oppositie. Hoera…

Als de kiezer een CDA-PvdA coalitie wil uitsluiten, is het verstandiger om tóch PvdA de stemmen. Wouter Bos liet vandaag weten, een linkse coalitie van PvdA, SP en GroenLinks niet uit te sluiten. Strategisch stemmen lijkt heel wat, maar zoals het er nu uit ziet leidt absoluut niet tot het gewenste resultaat: namelijk een sterk, links kabinet!

Leave a Reply