zondag, 22 oktober 2006

Stop trein

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik geen fan van autorijden ben. Na vier pogingen haalde ik eindelijk mijn rijbewijs, en ook nu nog rij ik alleen auto als het echt niet anders kan. Ik fiets. Ik wandel. Ik ben een grootgebruiker van openbaar vervoer en dan met name van de trein. Ik durf zelfs te stellen: ik hou van de NS! Heerlijk voortbewogen worden door het landschap, niet op verkeer hoeven te letten, en ondertussen raadstukken lezen, mensen kijken of naar buiten staren. Ontspannen en productief.

De afgelopen week kreeg mijn liefde voor de NS een klein – tijdelijk – dipje te verduren. Er waren werkzaamheden op station Breda CS: het nieuwe, derde perron werd aangesloten. Hierdoor waren er geen rechtstreekse treinen naar Dordrecht (en dus Den Haag), maar moesten we via Roosendaal. Extra reistijd: een half uur. Mits je de overstap haalde, anders een heel uur. Even slikken, maar je kunt veel hebben van je geliefde. Het hoort er bij. Van te voren aangekondigd, dus ook ingecalculeerd.

Op woensdag maakte ik op de terugreis vanaf Den Haag HS, door de haast, een foutje. In plaats van in te stappen op de intercity naar Roosendaal (die alleen stopt op Rotterdam en Dordrecht) stapte ik in de stoptrein. En deze trein maakte zijn naam waar. Stop trein. Er waren zoveel stations waar hij moest stoppen, dat ze niet eens allemaal op het bord pasten. De trein stopte uiteindelijk zelfs (volgens mij uit medelijden) op het enige station, waar hij niet zou stoppen: Rotterdam Stadion. En elke stop stapten mensen in en uit. (Ik denk trouwens dat ze achterin in stapten op het ene station en dan naar voren liepen om uit te kunnen stappen op het volgende station). Bij elke stoep waar een blauw bord stond, stopte de trein. Volgens mij nam hij zelfs lifters mee.

Na 100 stops kwamen we op station Oudenbosch. Toen heb ik mijn vader gebeld. “Wist je dat Oudenbosch een écht NS station heeft? En Zevenbergen ook?!” In plaats van medeleven, begon hij hard te lachen. Afkeurend zei hij “Verwende forens!” Natuurlijk wist mijn vader dat Zevenbergen en Oudenbosch een station hebben. Hij is zo mogelijk een nog grotere fan van openbaar vervoer dan ik, met een absolute liefde voor trams en treinen. Het liefst zou hij 3 of 4 stations in Breda alleen al hebben. Zover is het nog niet.

Donderdag was het werk klaar en reed alles weer normaal. Nou ja, bijna normaal, want sinds donderdag vertrekt mijn rechtstreekse trein naar Den Haag van spoor 7. Vanaf het derde perron. En ik ben trots als een pauw: want de Minister herself vertrok vrijdag pas vanaf het nieuwste perron (maar wel met een Thalys…)!

Leave a Reply