maandag, 20 februari 2006

Red alert (2): Real people

in Dutch
Weet je wat het allerleukst is van campagnevoeren? De wijk in gaan! Met een groepje langs de deuren en mensen overhalen om in ieder geval te gaan stemmen op 7 maart – en dan bij voorkeur op ons natuurlijk, zo opportunistisch zijn we dan ook wel weer ;-) Soms zijn de gesprekken negatief (Ik ben van de PvdA. Tja, daar kun je ook niets aan doen…), soms kort en bondig (Gaat u stemmen 7 maart? Nee. Dan gaat uw stem verloren! Oh jee, dat wil ik niet, maar ik weet niet waarop ik moet stemmen. Op de PvdA. Oh, oké), soms langer.

De lange gesprekken zijn me het dierbaarst. Dan vertellen mensen wat hen dwars zit, wat de gemeente volgens hen zou moeten doen – of laten, wat er niet goed gaat in hun wijk – wat wel, wat er niet goed gaat bij hen thuis… Hier doe ik het voor. En als dan iemand na zo’n gesprek zegt dat hij of zij op ons gaat stemmen, dan is dat mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste. Het belangrijkste is is dat er naar de mensen geluisterd is, dat ze misschien weer het gevoel krijgen dat politiek dicht bij de mensen staat.

(Tip uit de handleiding: ‘Ga geen lang gesprek aan met iemand die open doet in badjas of ondergoed’. Het is me twee keer overkomen dat iemand zó de deur open deed, en geloof me, de tip is waar!)

Leave a Reply